Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Το 1985 δημιουργήθηκε η Κοινοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου, η οποία ήταν δανειστική και λειτουργούσε και σαν αναγνωστήριο. Τον δανεισμό τον έκαναν εθελόντριες του Ωραιοκάστρου.

Το 1992 λόγω έλλειψης χώρου στο Κοινοτικό Κατάστημα, τα βιβλία μπήκαν σε κούτες και αποθηκεύτηκαν. Έτσι σταμάτησε η λειτουργία της Βιβλιοθήκης.

Το 1996 η πολιτιστική ομάδα του Δήμου ασχολήθηκε εντατικά με την καταγραφή και καταμέτρηση των βιβλίων αυτών, που βρίσκονταν μέσα στις κούτες. Αλλά δυστυχώς τα βιβλία αυτά ήταν λίγα. Έτσι ξεκίνησαν έναν αγώνα ενίσχυσης με δωρεές και αγορές ώστε να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη και να επαναλειτουργήσει.

Το 1998 με απόφαση της Διοίκησης του Δήμου, ιδρύθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και στεγάστηκε στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου.                         

Από το 2000 η Δημοτική Βιβλιοθήκη συγχωνεύτικε και ανήκει στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ωραιοκάστρου, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Στην προσπάθειά της να γίνει πιο λειτουργική και να εξυπηρετήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των μελών της, άλλαξε χώρο. Έτσι το 2000 μεταφέρθηκε ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο στην οδό Αργυρουπόλεως 1. Το 2009 μεταφέρεται σε ένα πιο μεγάλο, άνετο χώρο με εύκολη πρόσβαση για όλους τους χρήστες. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται πλέον στο χώρο του νέου Κ.Α.Π.Η. Ωραιοκάστρουστην οδό Βασιλέως Γεωργίου και Τραπεζούντος.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ-ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΗ:

Σήμερα η βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 10.500 τόμους βιβλίων. Χωρίζεται στο τμήμα των ενηλίκων και τμήμα παιδικής βιβλιοθήκης. Η καταγραφή, ταξινόμηση και καταλογράφησή τους ξεκίνησε ουσιαστικά το 1998 και έκτοτε συναχίζεται με σταθερό ρυθμό.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ:

Η ταξινόμηση γίνεται σύμφωνα με το διεθνώς αποδεκτό σύστημα DEWEY DECIMAL CLASSIFICATION. Το σύστημα αυτό (DDC) χωρίζει τη γνώση σε 10 βασικές κατηγορίες:

  • 000-099 Γενικά Θέματα
  • 100-199 Φιλοσοφία και Ψυχολογία
  • 200-299 Θρησκεία-Μυθολογία
  • 300-399 Κοινωνικές Επιστήμες
  • 400-499 Γλώσσα
  • 500-599 Φυσικές Επιστήμες και Μαθηματικά
  • 600-699 Εφαρμοσμένες Επιστήμες (Τεχνολογία)
  • 700-799 Τέχνες (Καλές και Διακοσμητικές Τέχνες)
  • 800-899 Λογοτεχνία και Ρητορική
  • 900-999 Γεωγραφία και Ιστορία             

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης με την προμήθεια νέων βιβλίων, σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών. Η επιλογή των προς αγορά βιβλίων γίνεται από το υπαλληλικό προσωπικό, έχοντας βασικό κριτήριο τις ανάγκες των αναγνωστών και τις ελλείψεις της Βιβλιοθήκης, κατόπιν ενημέρωσης από την τρέχουσα βιβλιογραφία, τον περιοδικό τύπο, τους έντυπους καταλόγους των εκδοτικών οίκων καθώς και μέσω internet. Επίσης ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ωραιοκάστρου ευχαριστεί όλους τους πολίτες που με τις δωρεές βιβλίων συνέβαλαν στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας.

Μέρες και ώρες λειτουργίας : Δευτέρα έως Παρασκευή 07:00 π.μ. - 3:00 μ.μ. και απογεύματα Δευτέρα και Τετάρτη 4:00 μ.μ - 7:00 μ.μ   Τηλ. επικοινωνίας :231330 4067

   doc Ενδεικτικές παραλαβές βιβλίων...

  ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου, στην προσπάθεια της να γίνει ακόμη πιο λειτουργική και να εξυπηρετήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των μελών της,  εισήγαγε νέες παροχές. Εκτός από το γεγονός ότι η συλλογή της ανανεώνεται  2 φορές τον χρόνο,  εμπλουτίζεται με κάθε νέα έκδοση που κυκλοφορεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο.Στο χώρο της Βιβλιοθήκης μπορούν να περάσουν κάποιες ώρες οι μικροί και μεγάλοι συμπολίτες μας, να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να ρίξουν μια ματιά στον έξω κόσμο μέσα από το διαδίκτυο.   

                ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ  -  ΔΑΝΕΙΣΜΟΣΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ :

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ :   Για να γίνεται μέλος της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης και να δανεισθείτε βιβλία, χρειάζεται η αστυνομική σας ταυτότητα ή του γονέα όταν πρόκειται για παιδιά. Με τα προσωπικά σας στοιχεία καταχωρείστε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και αμέσως αποκτάτε έναν κωδικό εγγραφής και Δελτίο Δανεισμού, το οποίο είναι μοναδικό για κάθε μέλος και μόνο με αυτό γίνεται ο δανεισμός.Δικαίωμα δανεισμού έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη της Βιβλιοθήκης. Με αυτό το Δελτίο Δανεισμού  που αποκτάτε, μπορείτε όποτε θέλετε να δανεισθείτε  όποιο βιβλίο επιθυμείτε εκτός από τα πληροφοριακά βιβλία τα οποία εξαιρούνται (Λεξικά – Εγκυκλοπαίδειες και βοηθήματα κ.α.). 

 ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ : Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βιβλιοθήκης:   ·Η εγγραφή καθώς και ο δανεισμός των τεκμηρίων γίνεται δωρεάν.  ·Κάθε μέλος έχει δικαίωμα να δανείζεται μέχρι δύο (2) βιβλία ενώ το διάστημα δανεισμού είναι 15 μέρες με δυνατότητα ανανέωση για δύο ακόμη φορές (15 μέρες κάθε φορά), εκτός αν τα βιβλία έχουν ζητηθεί από άλλο μέλος   ·Τα βιβλία πρέπει να επιστρέφονται στη βιβλιοθήκη, στην ίδια κατάσταση που ήταν όταν δανείστηκαν. Βιβλία σκισμένα, μουτζουρωμένα ή σημειωμένα, δεν γίνονται δεκτά. Θα πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως με αντίστοιχα καινούργια.   ·Ο αναγνώστης δεν πρέπει να αλλάζει τη θέση των βιβλίων στα ράφια γιατί αποδιοργανώνει την ενότητα της συλλογής. 

ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ -  ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ  ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ INTERNET : Η βιβλιοθήκη δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη στις νέες  ανάγκες της εποχής μας. Γι’ αυτό το λόγω εγκατέστησε 1 υπολογιστή με σύνδεση στο internet όπου τα μέλη της Βιβλιοθήκης μπορούν:   ·  Να περιηγηθούν (σερφάρουν) στον κόσμο του διαδικτύου, για θέματα που τους ενδιαφέρουν   ·Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους ταχυδρομείο (e-mail).   ·Να συνομιλήσουν ζωντανά (NetMeeting – Chat) με άτομα,  σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να ανταλλάξουν απόψεις και σκέψεις.  ·Και οι μικροί μας φίλοι μπορούν να ψυχαγωγηθούν με παιχνίδια, μουσική, βίντεο που βρίσκονται σε αφθονία στις ιστοσελίδες (Websites) του Internet.  ·Να επεξεργαστούν κείμενα, πίνακες  να τα αποθηκεύσουν και να εκτυπώσουν τα αρχεία τους Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης είναι πάντοτε στη διάθεση του αναγνώστη για κάθε πληροφορία και βοήθεια σχετικά με ότι θέλουν να διαβάσουν ή αν έχουν κάποια εργασία αν είναι μαθητές – φοιτητές ή αν θέλουν να ανακτήσουν πληροφορίες  από το internet ή αν θέλουν πληροφορίες για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης.

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης αποτελείται από 2 Βιβλιοθηκονόμους : Γεωργία Τσολακίδου και Έλλη Τομπάζη το τηλέφωνο της Βιβλιοθήκης  είναι 231330 4067 για οποιαδήποτε επικοινωνία και πληροφορία θελήσετε να έχετε.  

                        ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ                 

Ένας από τους βασικούς στόχους της Βιβλιοθήκης είναι να φέρει σε άμεση επαφή τον αναγνώστη και κυρίως τα μικρά παιδιά με το βιβλίο και κατά επέκταση με τους συγγραφείς. Γι’ αυτό το λόγω, προσπαθούμε να κάνουμε θεσμό τις βιβλιοπαραουσιάσεις με γνωστούς συγγραφείς. Μερικοί από αυτούς ήταν ο αείμνηστος Φρέντυ Γερμανός που εγκαινίασε την Βιβλιοθήκη ακολούθησαν ο Μάνος Κοντολέων, η Γαλάτεια Γρηγοριάδου – Σουρέλη που μάγεψε με τον γλυκό της λόγο μικρούς και μεγάλους, η Αγγελική Βαρελά. Ευελπιστούμε και  στο μέλλον να μας τιμήσουν με την παρουσία τους εξίσου αξιόλογοι συγγραφείς. Όλες αυτές οι ενέργειες, έχουν θετικό αντίκτυπο στους δημότες του Ωραιοκάστρου και αυτό το φανερώνει ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός σε καθημερινό επίπεδο των μελών της Βιβλιοθήκης.Σήμερα τη Βιβλιοθήκη χρησιμοποιούν 2500 μέλη, με μέσο όρο δανεισμού καθημερινά περίπου 80 βιβλία.

 

{smoothgallery folder=files/118/bibliothiki/gallery}

1135-covid-19

efpatheis-covid-19

 

 

maska

 

banner diktio alpha

 

POSTER MOSQUITOES

 
doppaoLogo
open mall 
KK 
interreg logo
 svakBanner
     
espa
baner d
eso-logo-final
 
autoprostasia
  bannermetamosxefseissite lisabanner
  gr enhmerwshs new tetragwno eguide new
  diageo drinkiq
  drainage h b omak 
diamesolavisilefko
selfhelpbanner