Ιστορία - Χάρτες Δ.Ε. Ωραιοκάστρου

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ - ΙΣΤΟΡΙΑ 35 ΑΙΩΝΩΝ

Προσφορά του Δήμου Ωραιοκάστρου στην ιστορική γνώση

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν γνωρίζουμε το παρελθόν του τόπου στον οποίο ζούμε κι εργαζόμαστε, δενόμαστε περισότερο μαζί του και αποκτούμε ισχυρότερη συνείδηση κατοίκου και δημότη.

Έχουν επίσης δείξει ότι η συνείδηση που αναπτύσσουν οι δημότες για την πόλη στην οποία κατοικούν είναι το αποτελεσματκότερο μέσο για την κοινωνική ανάπτυξή της.

Με άλλα λόια, η συνείδησή μας για τον τόπο μας για τον τόπο μας είναι ένα αύλο αγαθό, το οποίο μπορούμε να αποκτήσουμε και να αξιοποιήσουμε

 

Χάρτης

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

Προφίλ Δήμου

Για να δείτε καλύτερα το χάρτη κάνετε κλικ εδώ...


Σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, με κατεύθυνση την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, η πινακίδα με την ένδειξη Ωραιόκαστρο μας βγάζει από την πολύβουη εθνική. Ακολουθώντας το δρόμο στα αριστερά μας, οδεύουμε προς το Δήμο Ωραιοκάστρου.

Το ταξίδι μας αρχίζει να διαφοροποιείται. Το δάσος των αυτοκινήτων αντικαθίσταται από το δάσος που σχηματίζουν τα δέντρα, σε μια μικρή έκταση 5.000 στρεμμάτων. Όσο ανεβαίνουμε προς το λόφο, όπου βρίσκεται το διοικητικό κέντρο του Ωραιοκάστρου, τόσο πυκνώνει ο πνεύμονας πρασίνου για την περιοχή, αλλά και συνολικά για το πολεοδομικό συγκρότημα για την ευρύτερη Θεσσαλονίκη.   

Τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, προικισμένος με πράσινο και εξαίρετο κλίμα, το Ωραιόκαστρο προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες για μόνιμη εγκατάσταση. Αυτό οφείλεται και στα σημαντικά έργα υποδομής, αναψυχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής, τα οποία υλοποιούνται καθημερινά από την οικεία δημοτική αρχή.

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου από το 1995 αποτελεί τη διοικητική μετεξέλιξη και συνέχεια της παλαιάς Κοινότητας Ωραιοκάστρου, η οποία συστάθηκε με το όνομα Δαούτ Μπαλή στις 30 Ιουνίου 1926 (Φ.Ε.Κ). Με νέο Φ.Ε.Κ. στις 4 Οκτωβρίου 1926 μετονομάζεται η κοινότητα Δαούτ-Μπαλή σε Ωραιόκαστρο. Στο ίδιο Φ.Ε.Κ μετονομάζεται και ο συνοικισμός Ακ-Μπουνάρ σε Ασπρόβρυση.

Σε μία αμφιθεατρική θέση με μέσο υψόμετρο 250μ. και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Ωραιοκάστρου περιλαμβάνει στα διοικητικά του όρια τους συνοικισμούς του Ωραιοκάστρου, του Παλαιοκάστρου, της Γαλήνης, της Ασπρόβρυσης, των Πεύκων, του Παράδεισου, της Φιλοθέης και της Αμφιθέας. Η έδρα του Δήμου βρίσκεται στο συνοικισμό του Ωραιοκάστρου όπου είναι και ο μεγαλύτερος.

Το Ωραιόκαστρο αποτελεί έναν Δήμο με ραγδαία πληθυσμιακή και οικιστική ανάπτυξη, η οποία με τη μέριμνα της οικείας Δημοτικής Αρχής συντελείται με όρους ποιότητας και απόλυτου σεβασμού απέναντι στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Είναι ενδεικτικό ότι σε μόλις μία δεκαετία ο πληθυσμός του Ωραιοκάστρου υπερδιπλασιάστηκε και από τους 5.500 κατοίκους που αριθμούσε ο δήμος, στην απογραφή του 2001 έφθασε να αριθμεί 12.000 κατοίκους. Σε κάθε περίπτωση ο πραγματικός πληθυσμός του Ωραιοκάστρου υπολογίζεται ότι ξεπερνά σήμερα τους 30.000 κατοίκους. Εκτός από τον πληθυσμό, εξ’ άλλου υπερδιπλασιάζεται και η έκταση του Ωραιοκάστρου, καθώς με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο αποτελεί ακόμη μία κατάκτηση της Δημοτικής Αρχής που εγγυάται την τοπική ανάπτυξη, εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης μία έκταση 4.217 στρεμμάτων.

Αποδείξεις ότι ο τόπος κατοικούνταν από αρχαιοτάτους χρόνους  είναι τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην έκταση που καταλαμβάνει ο Δήμος Ωραιοκάστρου όπως  το Νεκροταφείο εποχής Σιδήρου στο Παλαιόκαστρο, η Villa Rustica, οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι στο ρέμα της Αγίας Παρασκευής. Στους νεότερους χρόνους στο Ωραιόκαστρο κατοικούσαν βλάχοι και ντόπιοι και κατά τη χρονική περίοδο 1922 – 1930 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου και του Καυκάσου. Το τοπωνύμιο «Ωραιόκαστρο» αποδόθηκε από τους Έλληνες πρόσφυγες σε ανάμνηση του Ωραίου Κάστρου που υπήρχε στον Πόντο, ανάμεσα στο χωριό Χατς και Άγιος Φωκάς. Η ονομασία του οικισμού κατά την τουρκοκρατία ήταν Δαουτ-Μπαλή (σημερινό Παλαιόκαστρο) που σημαίνει "Το μέλι του Δαβίδ".

Έχοντας διανύσει μία πορεία προόδου, το Ωραιόκαστρο αποτελεί σήμερα μία σύγχρονη και δυναμική πόλη, η οποία παρέχει σχεδόν το σύνολο των εξυπηρετήσεων στους μόνιμους κατοίκους και στους επισκέπτες της. Πέραν των άρτια οργανωμένων βασικών υποδομών, το Ωραιόκαστρο διαθέτει υποδομές: διοίκησης (Δημαρχείο, ΚΕΠ, Δημόσιες Υπηρεσίες), εκπαίδευσης, αθλητισμού (προγράμματα μαζικού αθλητισμού, πρόγραμμα «παιδί και θάλασσα», πρόγραμμα «μπάνια στην Τρίτη ηλικία», Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο «Κονταξοπούλειο», Δημοτικό Κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων, Δημοτικό Στάδιο Ποδοσφαίρου, Γήπεδα Αντισφαίρισης, Γήπεδα 5Χ5, ανοιχτά Γήπεδα Μπάσκετ), κοινωνικής πολιτικής (Δημοτική Τράπεζα Αίματος, Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας, Κ.Α.Π.Η., Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας, Σχολή Γονέων, πρόγραμμα στήριξης στους νέους γονείς, μαθήματα παροχής Πρώτων Βοηθειών, Πολυιατρείο του Ι.Κ.Α.), πολιτισμού (ενεργό Πολιτιστικό Οργανισμό, ομάδες εικαστικών, ομάδα θεάτρου, φιλαρμονική ορχήστρα, Λαογραφικό Μουσείο – υπό δημιουργία, πολυδύναμο πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο – υπό δημιουργία), καθώς επίσης πλήθος ιατρείων και πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και ξενοδοχειακές ομάδες. (Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, οργανωμένες και διαρκώς ανανεωμένες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μαθητείας, Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Σχολές χορού και Μουσικής),

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί:

  • Το Δημοτικό Αναψυκτήριο Δάσους, το οποίο κατασκευασμένο με οικολογική αντήληψη σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, προσφέρει μια πανοραμική εικόνα του Ωραιοκάστρου, αλλά και του Θερμαϊκού κόλπου.
  • Το Δημοτικό Αναψυκτήριο Παλαιοκάστρου, δίπλα στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, με υπέροχη θέα και φυσικό περιβάλλον.
  • Το Δημοτικό Αναψυκτήριο στη συμβολή της οδού Θεσσαλονίκης με τη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στο κέντρο του Ωραιοκάστρου, με πευκόφυτο περιβάλλον.
  • Το πάρκο αναψυχής «Καλόγερος» με τις 2 πανέμορφες λίμνες που δημιουργήθηκε από το Δήμο στη θέση της παλιάς χωματερής, με προοπτική να αναδειχθεί σε ένα αξιόλογο βιότοπο.
  • Το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο Παλαιόκαστρο, που είναι χτισμένο σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία και συγκαταλέγεται στα ωραιότερα παρεκκλήσια της Μακεδονίας.
  • Τον Ι. Ναό του Αγίου Αθανασίου στο Παλαιόκαστρο, τον παλαιότερο ναό της Ι.Μ Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ο οποίος χρονολογείται από το 1864.   

(για να δείτε και φωτογραφίες από τις παραπάνω περιοχές, πηγαίνετε στην ενότητα φωτογραφίες)

Χάρτης του Νομού Θεσσαλονίκης όπου διακρίνεται καθαρά το Ωραιόκαστρο καθώς και χάρτης ΟΤΑ (για να δείτε καλύτερα τους χάρτες κάνετε κλικ επάνω τους)

Attachments:
Download this file (001-008.pdf)001-008.pdf[ ]229 kB
Download this file (009-024.pdf)009-024.pdf[ ]428 kB
Download this file (025-040.pdf)025-040.pdf[ ]728 kB
Download this file (041-056.pdf)041-056.pdf[ ]337 kB
Download this file (057-080.pdf)057-080.pdf[ ]564 kB
Download this file (081-112.pdf)081-112.pdf[ ]925 kB
Download this file (113-144.pdf)113-144.pdf[ ]590 kB
Download this file (145-176.pdf)145-176.pdf[ ]1025 kB
Download this file (177-195.pdf)177-195.pdf[ ]896 kB
Download this file (196-200.pdf)196-200.pdf[ ]86 kB
Download this file (ejofyllo.pdf)ejofyllo.pdf[ ]64 kB
1135-covid-19

efpatheis-covid-19

 

 

maska

 

banner diktio alpha

 

POSTER MOSQUITOES

 
doppaoLogo
open mall 
KK 
interreg logo
 svakBanner
     
espa
baner d
eso-logo-final
 
autoprostasia
  bannermetamosxefseissite lisabanner
  gr enhmerwshs new tetragwno eguide new
  diageo drinkiq
  drainage h b omak 
diamesolavisilefko
selfhelpbanner